Bli ett vi med publiken - få fram ditt budskap

Trovärdighet är talarens viktigaste tillgång för att få sitt budskap att gå hem. En talare ska och kan arbeta med sin trovärdighet på flera sätt, och en viktig aspekt är att knyta an till de som lyssnar och visa att den förstår dem. Det handlar bland annat om att försöka bli ett vi med sin publik för att sudda ut gränsen mellan sig själv som talare och åhörarna. Varför? Vi tar lättare till oss ett budskap från någon i vår egen grupp.

Var försiktig med att säga ”vi”

Att etablera ett vi, handlar inte direkt om att använda pronomenet ”vi”. Antiken avrådde till och med från att använda ”vi” i inledningen. Det kan snarare få publiken att värja sig, då vi inte gillar känslan av att bli manipulerade eller att någon övertydligt försöker övertyga oss.

Tänk förskolläraren/föräldern som säger ”nu ska vi städa” och barnet känner instinktivt att det inte handlar om vi, utan om att den ska plocka upp efter sig och, egentligen inte alls så konstigt, stretar emot. Eller: Nu ska vi sätta på oss mössan, nu ska vi borsta tänderna, nu ska vi …. Det kanske inte var det bästa exemplet, men poängen är att du måste vara säker på att ni är ett vi om du använder ordet ”vi”.

Så var försiktig med att säga ”vi”. Först när du har skapat ett trovärdigt vi, så kan du också säga ”vi” på ett för publiken trovärdigt och ärligt sätt.

Skapa ett vi

Kommunikation, att göra gemensam, är aldrig lätt, och att påverka, som är retorikens utgångspunkt, är alltid svårare än det som aldrig är lätt. En nyckel för att lyckas är just att försöka skapa ett vi. Inspirerad av en artikel* av retorikprofessorn Anders Sigrell på Lunds universitet, har jag skrivit om tre sätt att vi-skapa som utgår från hans tankar.

Fabel

Fabeln är en gammal grekisk favorit – en fabulerad skildring med en sensmoral om vad som är rätt (och vad som är fel). Fabler från de gamla grekerna har vi alla läst när vi var små. Moderna ”fabler” läser vi också idag; olika forum och medier producerar grovt vinklade eller direkt påhittade skildringar som bland annat används i populistiska syften. Det handlar inte om objektiva fakta eller sant/falskt för de som ”fabulerar”, utan om att få fram sin ståndpunkt. En fabel ger oss ett visst sätt att se på vår verklighet och hur vi ska handla och tycka.

Så kom ihåg att det är lätt att sugas in i den förenklade svartvita skildringen som gör att lyssnarna intar den ”rätta” åsikten. Med en fabel kan du absolut skapa ett mycket starkt vi, fast då med de som håller med om din moraliska poäng och köper skildringen. Tänk på att en fabel också kan skapa ett vi och ett dom.

Berättelse

Berättelsen har en oslagbar förmåga att fånga vårt intresse och skapa ett vi. Vi samlas runt lägerelden/middagsbordet/kaféhörnet/barhänget och delar med oss av något som har hänt i livet. Genom berättaren får vi se en vinkel av något som är sant, från berättarens perspektiv. I en viss situation för vissa människor ger en person ett perspektiv av en händelse för att etablera sig i gruppen och samtidigt etableras gruppen kring perspektivet (bra/dåligt, gott/ont). Vi lyssnar och lär av andra, och normer befäst i vårt gemensamma vi.

Vi gillar att höra på berättelser från det vardagliga livet. Det skapar igenkänning hos de som lyssnarna och vi kan på något sätt relatera och/eller känna empati med den som berättar. Med hjälp av berättelsen skapas ett vi. Den talare som kan vara personlig och ge en liten bit av sig själv har mycket att vinna för att i slutändan få sitt budskap att landa hos lyssnarna, för

Så fundera på hur du kan väva in en personlig berättelse från din verklighet i din presentation för att skapa ett vi med de som lyssnar.

Motargument

Lyft och prata om motargumenten. Om du vill något ska du självklart lyfta fram dina argument för ståndpunkten. Men det är först när du bryter barriären mellan dig och ”motståndaren”, som du kommer att nå fram. Du måste skapa vi:et. Genom att visa dig lyhörd och förstående för ”andra sidan” av saken får du mer förtroende och ni kan bli ett vi som genom dialog försöker komma fram till en gemensam lösning. Som Anders Sigrell skriver:

”Att på allvar försöka se de starkaste motargumenten kan vara en förutsättning för att lyckas etablera ett vi med en person som hyser andra åsikter i en för oss viktig fråga.”

Så gör den klassiska övningen för och emot: Samla alla dina argument för din sak och samla alla argument emot. Visa för lyssnarna att du har tänkt på både dina och deras perspektiv i frågan, och visa varför du ändå kom fram till din ståndpunkt.

Eller så gör övningen att du kanske kommer fram till ett annat förhållningssätt när du faktiskt lyssnar in fler argument än dina egna, och då blir du på riktigt ett vi med de andra.

 

* Artikeln av Anders Sigrell heter ”Etablerandet av ett vi. Om upphävandet av gränsen mellan talare och åhörare, och om gränsen retorik–etik”.  Den är publicerad 2012 i Språkets gränser – och verklighetens. Perspektiv på begreppet gräns från Umeå universitet på sidorna 167-178: https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:535828/FULLTEXT01.pdf

Föregående
Föregående

Återkoppling som återbäring

Nästa
Nästa

Den viktigaste lärdomen … vem är din publik!