Jonsson & Du

View Original

Retorik – det strategiska spelet

Retorik handlar om att påverka. Det är inte bara att allmänt snacka, utan du som talar vill något i relation till lyssnarna. Med ett retoriskt perspektiv har du ett strategiskt tänk inför en kommunikationssituation. Precis som en schackspelare inför ett parti.

Schack handlar inte om att flytta pjäser på måfå, utan om att förstå spelets regler, förutse kommande drag och vara förberedd när man möter sin motståndare. På samma sätt handlar inte retorik om att bara säga korrekta ord i fraser här och där, som vi gör i vardagliga samtal. Det är tanken och planeringen bakom orden som spelar roll för att nå dit man vill.

Retorik och schack handlar om strategi för att uppnå det man vill. Photo by Felix Mittermeier on Unsplash

Det var länge sedan som jag spelade schack. Jag lärde mig grunderna och sedan slutade jag. För att bli bra på att spela schack behöver man känna till olika strategier, träna på olika spelstilar och drag och studera partier från andra spelare. Inte alldeles olikt att bli bra på att tala.

Retorik och schack är ett rent skicklighetsspel, utan inslag av tur. Det finns också en person eller ett auditorium som är med i spelet och som man i allra högsta grad måste ha med i beräkningen när man lägger upp strategin.

Vill du spela retorik?

Steg ett är att lära känna personen du möter. Du behöver fundera på:

  • Är det en mot- eller medspelare?

  • I en argumentation, vad håller den med och inte med om?

  • Vad har den för kunskaper, intressen, erfarenheter, attityder, drivkrafter och behov som du kan använda dig av för att nå fram med det du vill.

Steg två är att ta fram din viljeriktning. Du måste veta:

  1. Vad du vill övertyga din mot- eller medspelare om? Skriv ner ditt budskap.

  2. Vad ska din mot- eller medspelare göra efteråt? Var tydlig med vad du önskar att den ska göra, tycka, tänka eller känna när talet är över.

Steg tre är att ta fram talets faser. Du behöver planera:

  1. Hur är din öppning? Du kanske vill överraska, inleda försiktigt och lyhört, tidigt visa din intention eller skapa en god/medgörlig relation.

  2. Hur vill du driva mittspelet? Du vet vilka pjäser du har och du behöver bestämma i vilken ordning de ska lyftas fram. Vad passar det att säga och när passar det att säga det? Anpassa, anpassa, anpassa.

  3. Vad tänker du dig för slutspel? Slutet är svårt att planera i förväg, för det handlar ofta om hur mitten har tagits emot och man kan behöva strategiskt improvisera. Bra spelare känner till om ett slutspel går att vinna eller inte, och hur man ska spela det. Det kan i alla fall vara bra att ha planerat några avslutande ord för att ha bra en slutkläm.

Ovanstående gäller för alla typer av tal och presentationer. Detsamma gäller i förhandlingar och planerade argumenterande samtal.

Det finns kommunikationssituationer då du vill vinna, då det är viktigt att du får göra schackmatt. Men allt är inte svart och vitt. Speciellt i förhandlingar är det nödvändigt att veta vilka pjäser du kan offra och hur en win-win-situation ser ut för dig. Ibland behöver man också ta en förlust, men veta att man kämpade väl.

Vana och duktiga spelare/talare får en allt större repertoar som gör att de under spelets/talets gång kan göra kortsiktiga taktiska manövrar beroende på vad som sker på brädet/i rummet. Men den grundläggande, långsiktiga strategin är tryggheten för en god spelare/retoriker.

Låt spelet börja – ta till orda!